Köszöntő

Köszöntjük a világhálón errejárót! Nem bánja meg, hogy figyelmével megtiszteli Ipolytölgyest!

Községünk egy, a több mint ezer magyarországi, ötszáz lélekszámnál kisebb település között. Egy az Alsó-Ipolymente-Börzsöny vidék falui közül, de nem csak az itt élőknek az egyetlen, hanem még országos viszonylatban is egyedülálló!

Nincsenek messzeföldön híres turista-látványosságaink, nincs ezeréves templomunk. De van itt sok minden más, amiért érdemes leszállni a bicikliről, megállni a motorral, autóval kirándulóknak. Megpihenni és felfedezni. A gyakorlott szemű turista délről vagy északról érkezve, már messziről észreveheti, hogy itt valami nem stimmel: a templom a faluszélén áll, és úgy tűnik, még csak nem is a legmagasabb ponton, a tornya sem a bejárat fölött magasodik. Miért? – és ezzel elkezdődik Tölgyes múltba vesző, a címerünkben két kereszttel szimbolizált története.

A templom mennyezetének freskói is egyedülállóak: a templom látképe kívülről, egy másik képen maga a festőművésznő életnagyságban. A torony előtt újabb érdekességet talál: érintett már toronykeresztet? Ritkán látható, ipartörténeti emlék.

A templomtól az Ipoly felé sétálva, ha a gátról visszanéz a Börzsönyre, gyönyörű látványban lesz része. De ez is több mint gyönyörű: ha jobbra néz a Magyar Katolikus Egyház legnagyobb, fogyatékos személyeket ellátó otthonának épületeit látja. Ha balra, kicsit távolabbra tekint, akkor egy világcég modern üzemcsarnokait fedezheti fel. Ez is Ipolytölgyes! Sejti már mitől különleges Ipolytölgyes? Nálunk egy lakosra több mint két munkahely jut! És ehhez nem kell dinamikusan fejlődő iparvárosban lakni, de még a közelében sem. Egy csendes kisfalu a Börzsöny lábánál, az Ipoly partján. A folyó vízi turizmusának legforgalmasabb kikötője, börzsönyi gyalogtúrák induló-érkező állomása, bicajosok kedvelt pihenő helye, – ez mind, mind Ipolytölgyes. Itt nemcsak megpihenni jó, de sokkal inkább végleg letelepedni. Nekem elhiheti.

Radnai Bertalan
polgármester